Sicilië dag 8

06-01-2018

Onze laatste dag op Sicilië sluiten we af met een hoogtepunt, de Etna. Deze actieve vulkaan is met 3330 m letterlijk het hoogste punt van Sicilië en volgens Wikipedia een van de actiefste vulkanen in de wereld. 

Met de auto is het eenvoudig omhoog rijden. Vanuit de weide omtrek torent de berg uit in het landschap en domineert de hele omgeving. In de dorpjes staat met bordjes aangegeven welke wegen naar welke plek op de Etna gaan. Wij gingen via de zuidkant. Vanuit het Regalna begint direct na de bewoonde wereld het maanlandschap: zwarte lavastenen overal waar je kijkt. Verder naar boven is een kabelbaan die je naar 2500 meter brengt, tenminste, als het niet te hard waait. Het alternatief zijn een soort vrachtwagenbussen die al schommelend langs het pad omhoog gaan. 

Een ticket is niet goedkoop (30 euro), maar toch is het de moeite waard. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de Crateri Silvestri (waar je vanaf de weg langs rijdt en gratis kunt parkeren en rondlopen). Op deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, vergelijkbaar met het zicht vanuit een vliegtuig. 

Dat de Etna nog steeds actief is, werd op deze hoogte duidelijk. Van beneden zijn wat witte pluimen te zien. Wolken, dachten we. Maar hier werd het overduidelijk, die wolken komen uit de vulkaan zelf! In combinatie met de foto's van uitbarstingen geeft het toch een idee van de natuurkrachten die hier gaande zijn.

In de winter kan op deze hoogte sneeuw liggen en is wintersport soms mogelijk. Ook kan het er flink waaien, dus warme kleding is essentieel wil je van deze omgeving volop genieten. 

En met dit hoogtepunt sluiten wij onze vakantie op Sicilië af. Wij hebben een korte rondreis gemaakt, maar er is nog veel meer te zien (vooral naar de noordkant zijn we erg benieuwd). Al met al een heel gevarieerd eiland met veel cultuur en natuur. Dat gecombineerd met vriendelijke, behulpzame mensen maakt het echt een prachtige reisbestemming.