Sicilië dag 5, 6 en 7

05-01-2018

De afgelopen dagen hebben we weer veel van de zuidkust van Sicilië gezien.

Vanuit Licata ging het direct naar de vallei van de Tempels. Een hele verademing na het tuinbouwgebied rond Gela en Licata, nu zagen we weer olijfbomen, velden en (voor het eerst) wijndruiven. Vanuit de verte zagen we de eerste tempels al liggen. Erg indrukwekkend, de weg voerde onder aan het park langs. Eenmaal in het park liepen we direct langs de tempels. Nu werd de grootte duidelijk, vooral de tempel van Zeus (een hele hoop stenen), was enorm (over 50 x 100 m). 

De collectie tempels is groot, maar daarnaast zijn ook resten van huizen gevonden. Van latere datum zijn de necropoli. Verder zijn er nog een botanische tuin en grotten te bezoeken (die laatste alleen onder begeleiding). In een ander deel van het park (auto verplaatsen is handig), is een Romeinse stad gevonden. Met een combiticket is het naastgelegen archeologisch museum ook te bezoeken. In alle necropoli uit de buurt zijn vele grafvondsten gedaan, waaronder complete Griekse vazen. De collectie is goed georganiseerd en indrukwekkend. Naast de grafvondsten zijn er aardewerk uit de prehistorie, Griekse zilveren en gouden munten en complete Romeinse helmen te zien. 

Verblijven deden we dit keer buiten de stad, in Giardina Gallotti. Dit dorp ligt op een heuvelrug, vanwaar je een fantastisch uitzicht over de omgeving en zee hebt. Eten kan in de trattoria van het dorp. Onze huiseigenaar (van B en B Vistamare) en zijn nichtje (de tolk) namen ons mee naar de hoogste plek van het dorp, waarvandaan zelfs de Etna te zien is bij helder weer (aan de andere kant van het eiland). Vervolgens leidden ze ons naar zee, naar het uitzichtpunt 'Scala dei Turchi'. Deze witte rots torent prachtig op vanuit zee. 

Vervolgens gingen we de binnenlanden in, naar Piazza Armerina. Hier ligt de beroemde Villa Romana del Casale, zoals de naam zegt een Romeinse villa waarvan de meeste mozaïeken bewaard zijn gebleven. Alle vertrekken zijn versierd met de prachtigste mozaïeken, het resultaat is overweldigend. Om de mozaïeken te beschermen zijn overal daken op gemaakt. Zomers zal het daarom een stuk minder aangenaam zijn om over het smalle pad te schuifelen. 

Piazza Armerina zelf is een schattig stadje met vele kerken. De dom is prachtig, zij het een beetje in verval zoals de rest van de stad. Eten kan hier geweldig in een van de trattoria's van de oude stad. 

Vanuit Piazza Armerina ging het naar Caltagirone. Een prachtige weg (soms vol gaten). Bang voor hellingen moet je niet zijn in de dorpjes. Caltagirona is al vanaf de oudheid het centrum van keramiek, prachtig weergegeven in een trap. Deze trap met hoge treden (je zou denken dat Italianen reuzen zijn om zulke treden te kunnen nemen) is versierd met verschillende tegeltjes per trede, uit verschillende perioden. Wil je er meer over weten dan kan je het museum bezoeken, onder aan de trap.

In de buurt van Piazza Armerina ligt Morgantina, de restanten van een Griekse stad. Er zijn Griekse thermen gevonden (de enige van heel Sicilië, vertelde onze gids), en de complete agora. In de huizen rondom zijn resten van mozaïeken teruggevonden. Een stuk kleiner als die in de Villa Romana del Casale, maar ook minstens 600 jaar ouder. Verder zijn er een gymnasion, graanschuren, ovens voor terracotta en een heiligdom voor Demeter en Persephone te zien. In het nabijgelegen dorpje Aidone is een museum waar de gevonden vazen en beeldjes worden tentoongesteld. 

Enna is de provinciehoofdstad en ligt bovenop een heuvel. Vertrouw hier niet alleen op je tomtom maar volg ook de borden. Onze tomtom wist allerlei sluiproutes waar we letterlijk kruipend door de straatjes moesten. Straten die naar beneden leiden maar vervolgens steeds smaller worden totdat je aan beide kanten van de auto maar een paar centimeter meer over hebt. 90 graden bochten waarbij je een paar keer moet steken om de bocht te kunnen krijgen. In ieder geval een heel avontuur. Gelukkig niet vast komen te zitten, want we hadden de auto dan via de kofferbak moeten verlaten. 

Het resultaat bovenop was enigszins teleurstellend. Er zijn genoeg oude kerken in Enna en vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. Maar helaas wordt het oude stadje ontsierd door enige nieuwbouw.