Sicilië dag 3 en 4

02-01-2018

Vandaag naar Syracuse, een 2700 jaar oude stad gesticht door de Grieken. In die tijd was het een wereldstad, groot geworden door de handel. Nu is het een stadje dat vooral leeft van de toeristen, prachtig gelegen aan zee. 

Ortigia is het langst bewoonde deel. Sporen van vroege tijden zijn nog aanwezig, zoals de restanten van de tempel van Apollo. Ook de waterbron (fonte Aretusa) werd al gebruikt in de Oudheid en is nu nog steeds zichtbaar (al doet het mij meer denken aan een vijver). In de haven op het schiereiland Ortigia heb je een mooi uitzicht op de zee en het binnenland erachter. Natuurlijk ontbreken kerken niet. De dom heeft een Griekse tempel als basis, de zuilen zijn prachtig verwerkt in de muren. De vloer is gemaakt van allerlei soorten marmer, het houten cassette plafond is rijk versierd. Toch heeft de kerk nog iets rustieks, de muren zijn kaal en zorgen voor evenwicht in dit prachtige bouwwerk met barokke gevel. 

Aan hetzelfde plein staat ook de Chiesa di Santa Lucia alla badia. Deze barokke kerk heeft een vloer van tegeltjes uit de streek, mooie fresco's en als toppunt een altaarstuk geschilderd door Caravaggio(!). 

Voor een WC moet je even zoeken, maar zo ontdek je prima restaurantjes aan mooie pleintjes. Bijkomend voordeel is dat ze heerlijke wijnen serveren. 

's Middags was de planning om naar de Neapolis te gaan. Echter is dat op zondagmiddag gesloten. Tip van ons... Bekijk van te voren de openingstijden voor de zondagen.

We zijn uiteindelijk een dag later geweest. Zeer zeker de moeite waard! Mocht je Syracuse gaan bekijken dan mag je dit onderdeel niet vergeten. Op dit terrein zijn de restanten te vinden van een Grieks theater en een Romeins amfitheater. Het Griekse theater is voor een groot deel bewaard gebleven. 

Vanaf Syracuse vervolgen we onze reis naar Licata. Met tussenstops in Modica en Ragusa. Ragusa werd in onze gids met een aantal sterren gewaardeerd. Echter verschillen wij hier van mening over. Modica is vele malen mooier en indrukwekkender. Een stad tegen de rotsen aangebouwd met prachtige uitzichten.