MILOS

16-10-2023

Milos, adembenemend mooi

Milos is net als Santorini een parel in de Egeïsche Zee dat de harten van reizigers verovert met zijn diverse landschappen en adembenemende schoonheid. Het eiland is ontzettend fotogeniek en trekt steeds meer toeristen. Milos heeft een vulkanische oorsprong, wat heeft geleid tot indrukwekkende rotsformaties en vulkanische rotsen die de kustlijn omlijnen. Dit creëert dramatische landschappen, zoals de Sarakiniko-kliffen, die lijken op een maanlandschap, en de Kleftiko-grotten, waar je kunt zwemmen en snorkelen in kristalhelder water.

Wij reisden naar Milos begin oktober. Het weer is er dan nog aangenaam, 25/27 graden en het is dan minder druk met bezoekers. Echter ben je zeker niet de enige toerist op Milos.

1. Aankomst op Milos: Wij zijn vanaf Santorini met de snelboot naar Milos gereisd. Een overtocht die zo'n 2 uur duurt. Wij hadden de overtocht met de Seajets Champion, de grote snelboot. Mocht je kiezen voor een snelboot neem dan de Champion indien mogelijk en niet de superjet. De superjet is veel kleiner en wij hebben de overtocht van Milos naar Mykonos als zeer onplezierig ervaren, waar de overtocht van Santorini naar Milos prima was. In de haven van Milos was het een gezellige drukte. Rondom de haven bevindt zich de stad Adamas met allemaal gezellige taverna's. 

2. Vervoer: Ook op Milos hebben we een auto gehuurd. Voor 3 dagen betaalden we 200 euro. Een auto hier huren is dus aardig duurder dan op Santorini. Milos is niet zo groot maar het hebben van een auto bevelen we van harte aan. Wij zijn er alle dagen mee op pad geweest om het eiland te verkennen. Voor Griekse begrippen vonden wij de wegen prima. Met de auto kan je het westen van het eiland niet bereiken. Je kan er ook voor kiezen om een quad te huren, daarmee kan je op nog meer plekken op het eiland komen. Wij hebben de west en zuidkust bekeken vanaf het water door een bootje te huren. Wat ons betreft een dikke aanrader. 

3. Verblijf: Wij verbleven in twee verschillende AirBNB's. De eerste drie nachten verbleven we in Avgerinos Deluxe met een eigen privé zwembadje (kosten: 105 euro per nacht) en de laatste nacht verbleven we in Vythos in Adamas (kosten: 41 euro). We hebben hiervoor gekozen omdat we de laatste dag op Milos al vroeg op de boot moesten zijn en we nu de auto de avond ervoor al konden inleveren. 

4. Verkenning van Milos:

Plaka: De hoofdstad van Milos, Plaka, is een charmant dorp met geplaveide straten en traditionele witte huizen. Hier kun je genieten van Griekse gerechten in taverna's en een bezoek brengen aan lokale musea, waaronder het Archeologisch Museum en het Volksmuseum. Als je in Plaka naar boven rijdt en vervolgens de berg op wandelt naar de kerk dan heb je het mooiste zonsondergangspunt van Milos te pakken. Wij hebben hier ademloos naar de zonsondergang gekeken.

Adamas: Adamas is de belangrijkste havenstad van Milos en fungeert als een toegangspoort tot het eiland voor de meeste bezoekers. Het is gelegen aan de zuidkant van Milos en is genoemd naar het Griekse woord "adamantas," wat onverwoestbaar betekent. De sfeer in de haven is bruisend en levendig, met veel restaurants, cafés en winkels langs de waterkant.

Sarakiniko: Sarakiniko is een van de meest iconische en fotogenieke locaties op het Griekse eiland Milos. Dit gebied, dat gelegen is aan de noordkust van Milos, heeft een landschap dat doet denken aan een maanlandschap, met zijn witte vulkanische rotsen en het heldere, azuurblauwe water van de Egeïsche Zee. Het contrast tussen de witte rotsen en de diepblauwe zee zorgt voor spectaculaire foto's. De zachte, witte rotsen zijn gevormd door jarenlange erosie, waardoor ze glad en geribbeld zijn. Je kunt hier naar hartenlust klimmen, zonnebaden en zwemmen in de rustige inhammen.

De naam Sarakiniko is afgeleid van de term "Sarakina," die verwijst naar piraten die in het verleden de rotsen als schuilplaats gebruikten. Het is moeilijk om je voor te stellen dat deze ooit de thuisbasis van piraten was, gezien de vreedzame en serene schoonheid van de locatie. 

Papafragas: Papafragas is een van de vele natuurlijke wonderen die je kunt ontdekken op het eiland Milos. Dit betoverende gebied is gelegen aan de noordkust van het eiland en biedt een spectaculair uitzicht op de Egeïsche Zee. Het is genoemd naar de "fragas," wat kleine grotten betekent, die je in de kliffen kunt vinden.

Deze schilderachtige inham wordt omgeven door hoge kliffen van vulkanisch gesteente, die zorgen voor een dramatisch decor. De zee-inham van Papafragas is toegankelijk via een trap die in de rotsen is uitgehouwen. Dit pad afleggen is niet voor iedereen weggelegd. Eenmaal beneden kun je genieten van de rust en de schoonheid van de omgeving. De reflectie van de zon op het water en de uitzichten op de kliffen maken dit een gewilde plek voor fotografen.

Klima: Klima is een van de meest pittoreske en sfeervolle bestemmingen op het eiland Milos. Dit traditionele vissersdorpje ligt aan de noordkust van Milos en biedt bezoekers een blik in het authentieke eilandleven en de rijke geschiedenis.

Het meest opvallende kenmerk van Klima zijn de 'syrmata', de kleurrijke vissershuisjes die direct aan de kustlijn liggen. Deze huisjes hebben opvallende, heldere kleuren en werden vroeger gebruikt voor zowel opslag als als verblijfsruimte voor de vissers. Nu zijn het verblijven voor toeristen. De huisjes hebben een uniek ontwerp, met de woonruimte op de bovenverdieping en de vissersbootgarage op de begane grond. De vrolijke kleuren van de huisjes steken prachtig af tegen de helderblauwe zee.

5. Boottocht: Een hoogtepunt van onze reis was een boottocht langs de zuidkust van het eiland. Op deze manier kom je langs afgelegen stranden en baaien ontdekte die alleen per boot bereikbaar zijn. Wij konden helaas door het de weersomstandigheden alleen langs de zuidkust varen. Mocht het rustig water zijn, ga dan ook vooral naar de westkust. Hier heb je grotten waar je met de boot door kan of waar je kan zwemmen. Wij hadden dit heel graag gedaan. Kosten voor een boot voor 1 middag: 180 euro, kosten voor benzine 80 euro. Een hele dag kost gemiddeld 280 euro, exclusief brandstof.

6. Culinaire Ervaringen: De taverna's van Milos bieden smaakvolle lokale gerechten en vers gevangen vis. Een griekse salade met de lokale feta kaas is zeer aan te raden.

7. Tips voor Reizigers:

  • Plan 4 dagen voor je bezoek aan Milos.
  • Milos leent zich goed voor eilandhoppen.
  • Wacht niet te lang met je bezoek aan Milos, het raakt meer en meer bekend bij het grote publiek.
  • Huur een auto of een quad.
  • Mis de adembenemende zonsondergangen in Milos niet. Er zijn veel geweldige uitkijkpunten om van dit spektakel te genieten. Wij raden Plaka aan.

Conclusie: Wanneer je naar Griekenland gaat en je bent van plan meerdere eilanden aan te doen, vergeet dan vooral Milos niet. Wij waren aangenaam verrast en vonden het eiland mooier dan Santorini. Santorini heeft de prachtige dorpjes maar het eiland Milos is vele malen mooier.