Sicilië dag 1 en 2

31-12-2017

We zijn inmiddels afgereisd naar Sicilië. Weg van het koude, natte Nederlandse winterweer. Tijdens de vlucht redelijk wat turbulentie gehad, maar dat bleek logisch want toen we uit het vliegtuig stapten, waaiden we bijna van de trap. Na een kleine regenbui vrijdagavond hebben we tot nu toe alleen maar zon gehad. Overdag is het prima te doen in een t-shirt. s' Avonds koelt het echter flink af. 

Bij het vliegveld hebben we de huurauto opgehaald en zijn we op pad gegaan. Het Siciliaanse verkeer is vergelijkbaar met het verkeer in de rest van Italië. Bang om te rijden moet je dus niet zijn. Houdt de ogen goed op de weg want wegen buigen maar zo af en hebben op sommige plekken meer gaten dan asfalt. (Snelwegen zijn daarentegen prima te doen).

Na de nacht doorgebracht te hebben in Augusta zijn we begonnen aan de rondreis over de zuidkust van Sicilië. Onze eerste stop was Megara Hyblea, een oude Griekse kolonie. Vanaf de snelweg aangegeven, maar daarna mag je zelf op zoek. En kom je op een punt dat je denkt dit kan het echt niet zijn, gewoon doorrijden en daarna nog iets verder. 

Megara Hyblea beslaat een groot oppervlak. Best bijzonder is dat de opgraving tussen de industriegebieden staat. Het is gelaten zoals ze het gevonden hebben. Hier en daar een bord, maar deze zijn niet meer leesbaar. Wil je er wel meer over weten dan zul je je eigen naslagwerk mee moeten nemen of het museum moeten bezoeken Syracuse. Toch geeft de plek je een goede indruk van hoe groots zo'n stad geweest moet zijn.

Vervolgens zijn we de binnenlanden in gereden. Wanneer je de grote wegen verlaat kom je door hele mooie natuurgebieden. Je rijdt door de bergen (niet zulke hele hoge) en door bergdorpjes waarbij de weg via kronkelweggetjes door de dorpen gaat. Goed opletten, maar heel mooi. Er zijn hier vele kloven te vinden. In 1 van deze kloven bevindt zich Pantalica. Pantalica is vanaf meerdere punten te bereiken. Helaas zaten wij aan de verkeerde kant en hebben volgens het boekje het minder mooie stuk gezien. Wij vonden het prachtig. Het uitzicht over de kloof is erg mooi. Via een bergwandeling kom je bij de Pantalica. Dit zijn gaten in de rotsen die gebruikt zijn als graven. Nu denk je, nou dat zijn er misschien 100, nee het zijn er duizenden. Wij zijn tot aan de rivier gekomen en zijn toen omgekeerd, want er stond nog meer op het programma.

Via Cava Grande del Cassibile (ook een mooie kloof) zijn we doorgereden naar Noto. Daar aangekomen was het inmiddels donker. Noto is een stad met vele mooie bouwwerken. Ook leuk om te bezoeken wanneer het al donker is, want ze zijn allemaal verlicht. Daarnaast geeft het je echt de sfeer van Sicilië, want de lokale bevolking bevindt zich allemaal op straat. Wanneer je wil eten op voor ons normale tijden, dat gaat niet door. Restaurants openen pas om 20.00 uur.